Stöd till föräldrar

Stöd till föräldrar med autistiska barn.

Det är inte lätt att få diagnosen autism för sitt barn, men samtidigt så är kunskapen om vad det faktiskt rör sig om en stor hjälp. När man vet att barnet är autistisk så kan man nämligen se till att få rätt typ av hjälp och stöd.

När diagnosen autism ställs så leder det för det mesta till stor oro. Som förälder så kan man uppleva att det är svårt att få alla bitar att gå ihop. Samtidigt som man har ett barn som behöver en massa stöd och som är otroligt krävande på olika sätt, så måste man ta reda på vad som gäller och se till att fylla i en massa formulär för att ansöka om det den hjälp som man har rätt till från kommun, landsting och försäkringskassa.

Personlig assistans

När vi på TRF Assistans väl kommer in i bilden med en personlig assistent så betyder det början på en ny tillvaro. Att få professionell hjälp gör en så stor skillnad i familjens liv och leder till att sådant som man länge har fått skjuta på äntligen kan få komma i fokus igen. Man kan säga att livet får fart igen och man kan bli av med mycket av den stress och press som länge har präglat tillvaron. Det här handlar om en slags kombination mellan att äntligen förstå hur man ska hantera det autistiska barnet och att få hjälp med detta av en person som har erfarenhet och kunskap.

Att ta hand om ett autistiskt barn

Autistiska barn kan ha olika typer av störningar och funktionsnedsättningar och det är inte alltid som man genast ställer rätt diagnos. Det här betyder att föräldrarna kanske har försökt med terapi och andra former av omsorg utan att förstå vad barnet egentligen behöver. När man väl har satt fingret på vilken typ av autism det rör sig om så kan man äntligen sätta in hjälpen där den verkligen behövs. För barnet så betyder det här en vändning i tillvaron men låt oss inte glömma bort resten av familjen…

Utbildning

Det är viktigt att man inte glömmer bort föräldrar och syskon som lever tillsammans med det autistiska barnet, och det är så att familjen också har rätt till åtgärder som att man får utbildning i hur man ska hjälpa barnet med träning och utveckling. Sedan så är det ofta så att familjen kan behöva ett emotionellt stöd för att orka med och fortsatt uppleva en positiv tillvaro tillsammans med sitt autistiska barn och syskon.